Ismét leszavazta a kormány a szélerőmű-létesítés tilalmának feloldását

Megosztás

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja érthetetlennek és felháborítónak tartja, hogy a kormány miért nem engedélyezi a szélenergia kihasználását, hiszen az ésszerűség és a Greenpeace reprezentatív felmérése szerint a magyar emberek döntő többsége is úgy véli, hogy a megújuló energiák felé kell fordulni a fosszilis energiaforrások helyett – írja közleményében a javaslatot beterjesztő ellenzéki párt.

Az LMP határozati javaslatában azzal érvelt, hogy a megújulók egyszerre jelentenek választ a klímaváltozásra és az orosz energiafüggőségre – írja a közlemény. Mivel a megújuló energiaforrásokkal Magyarországon termeljük meg az energiát, nemzetstratégiai szempontból is fontos a fejlesztésük. Magyarországon 2011 óta nem épült egyetlen szélerőmű sem, miközben Európában globálisan és dinamikusan bővült az ágazat.

Magyarország Európa sereghajtói között van, pedig meglévő szélturbináink 23 százalékos kihasználtsága meghaladja az európai átlagot. Magyarország természeti adottságai nemcsak hogy alkalmasak a szélenergia kihasználására, de az Energiaklub elemzése azt mutatja, hogy egy megújuló-alapú villamosenergia rendszerben a szélenergia lehetne az egyik fő energiatermelési technológia.

Az orosz fosszilis energiafüggőséget csökkenteni kell, egyrészt a klímaváltozás megfékezése miatt, másrészt azért, hogy Európa és Magyarország ne finanszírozza Ukrajna megszállását. Azonban erre nem az a megoldás, hogy az orosz fosszilis energiát más forrásból származó fosszilis energiára cseréljük. Hosszabb távon az orosz olaj helyett nem fogadható el a szaudi olaj és az orosz gáz helyett nem megoldás a cseppfolyósított amerikai palagáz.

Forrás: LMP Sajtó

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek